Menu

Zwemles

REGELS OMTRENT CORONA
Zwemlessen

- Ook in de kleedkamer draag je een mondkapje als je 13 jaar of ouder bent, daarnaast houdt je 1,5m afstand.
- Graag zo snel mogelijk uit-, en aan kleden. En direct na afloop de accommodatie via de achteruitgang verlaten.
- Maximaal 1 begeleider per kind helpt met omkleden. (Graag thuis al zwemkleding aantrekken)
- De ouder/begeleider neemt de jas, tas en schoenen weer mee. Er blijft niks in de kleedkamer achter.
- Pas 5 minuten voor het einde van de zwemles is de deur weer open om je kind op te halen.
- Denk bij het verlaten van de accommodatie ook aan je mondkapje!

Diploma zwemmen
- Bij het diploma zwemmen mogen geen ouders aanwezig zijn. Ouders/begeleiders kunnen bij de receptie hun telefoonnummer achter laten en zullen super leuke filmpjes van het diplomazwemmen ontvangen van hun topper.

Zwemles in `t Timpke; nog steeds veilig en vertrouwd

Zwemles in 't Timpke: jouw kind centraal 
In Sportaccommodatie 't Timpke wordt heel veel aandacht besteed aan zwemles. Het kind én plezier in zwemles staat hierin centraal. De zwemonderwijzers vinden het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt veilig en vertrouwd zwemonderwijs te kunnen volgen.
Het zwemonderwijs team bestaat uit volledig diplomeerde enthousiaste zwemonderwijzers. Zeer regelmatig vindt er overleg plaats en wordt er veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen op zwemonderwijsgebied, ook gaan de zwemonderwijzers elk jaar naar een bijscholingsdag.

Op deze pagina kun je de inhoudelijke informatie vinden over het zwemonderwijs. 
Wil je meer weten over de verschillende zwemlestijden? Klik dan hier
Het zwemlesaanbod met de eisen
Opgeven voor zwemles
Kledingeisen
Prettig om te weten

Zwemlesaanbod en de eisen (klik op uw keuze voor de eisen):
Spetterles
Diploma A van het Zwem-ABC
Diploma B van het Zwem-ABC
Diploma C van het Zwem-ABC

In 't Timpke wordt zwemles voor A gegeven in principe zonder drijfmiddelen. Wij hebben de filosofie dat kinderen moeten voelen wat ze doen en wat daar de reactie op is. Onze leerlingen gaan ook al vanaf de eerste of tweede les naar het diepe bad. Natuurlijk samen met de zwemonderwijzer. Vertrouwen is de basis voor het leerproces. Op deze manier leren de kinderen wat het diepe water met hen doet en hoe ze daar al heel snel op kunnen reageren. Deze "survival techniek" biedt de leerlingen vanaf de eerste momenten zwemonderwijs al tools om te overleven in diep water. In verband met de corona-maatregelen zullen we wat meer drijfmiddelen gaan gebruiken. 

Opgeven voor zwemles:

Het opgeven kan al vanaf 3 jaar. Vanaf 4,5 jaar starten we met de zwemles. Dit hoeft niet, je kunt ook wachten tot dat je kind 5 jaar of ouder is. Vaak geeft het starten van de zwemlessen best veel onrust en is het voor sommige kinderen beter om te wachten tot dat zij in groep 2 van de basisschool zitten. Ons advies is kijk naar je kind, is hij / zij er al aan toe?!

Dat is handig; zodra je je kind hebt opgegeven voor zwemles in 't Timpke, mag hij of zij al gratis komen "oefenen".

De grootte van een groep leerlingen voor diploma A die gaan starten is maximaal 10 kinderen. 
De kinderen komen bij een zwemonderwijzer in de groep waaraan uw kind is toegewezen in een oproep die u van ons een aantal weken voor de start van de zwemles ontvangt. De leerlingen houden in principe dezelfde zwemonderwijzer tijdens het hele diploma A traject. In enkele gevallen wijken wij daar vanaf. Wanneer je kind niet goed meekomt in de groep, of juist sneller leert dan de andere kinderen zullen wij in overleg met de ouder(s) uw kind overplaatsen naar een andere groep. Dit is ook het geval wanneer je kind bijvoorbeeld niet kan "aarden" in een groep. 

Gemiddeld duurt een zwemles voor A 50 klokuren. Voor diploma B staat ongeveer 8 klokuren en voor het diploma C 16 klokuren. Bij het behalen van het diploma C is je kind een échte vriend van het water. 

't Timpke heeft het diploma A onderverdeeld in vijf verschillende fases. Na afloop van elke fase krijgen de kinderen een echt certificaat als beloning voor het harde werken.
Tijdens de eerste zwemles neemt je kind een t-shirt mee met zijn eigen naam erop. Dit is alvast om gevoel te krijgen van het zwemmen in water met kleding aan. Voor elke fase hebben we verschillende kledingeisen: 

Zeehond

Dolfijn

Octopus

Haai

Diploma A

Diploma B

Diploma C

Prettig om te weten!

Als je kind aan de beurt is voor de zwemles, ontvang je via mail hier bericht over. Afhankelijk van de duur van de wachtlijst (van jouw voorkeursdag en tijd) wordt je kind opgeroepen als er weer plaats in de zwemles is. Alle nieuwe kinderen starten tegelijkertijd. Alle kinderen krijgen bij de start van de zwemles een leuk Timpke zwemtasje van ons. 

Voor aanvang van de eerste zwemles, wordt het zwemlesabonnement aangeschaft. Je kunt starten met een maandkaart, drie maanden kaart of een All-in abonnement voor het zwemlestraject t/m B of C-diploma. Meer informatie over de tarieven lees je hier. Dit zwempasje neemt je kind mee en moet bij elk bezoek aan het zwembad gescand worden bij de receptie. Vijf minuten voor aanvang van de zwemles kunnen de kinderen en hun begeleiders doorlopen naar de kleedkamers om om te kleden. Zij wachten vóór de douches, de zwemonderwijzer komt de kinderen daar ophalen. Liever niet eerder dan vijf minuten van te voren, dit ivm de veiligheid. 

Alle kinderen die op zwemles zitten of op de wachtlijst staan, mogen gratis komen "oefenen". Natuurlijk wel onder begeleiding van een volwassene. Dit kan op de volgende recreatief zwemmen tijdstippen:
Maandag van: 08.30 - 12.00 uur en 19.00 - 20.00 uur
Dinsdag van: 11.30 - 13.00 uur en 19.15 - 20.15 uur
Woensdag van: 07.00 - 10.30 uur en kindermiddag van 13.00 – 15.00 uur
Donderdag van: 8.30 - 10.30 en 18.45 - 19.45 uur
Vrijdag 8.30-11.00 uur ondiepe bad is niet beschikbaar - alleen banen zwemmen in het diepe bad! 
Zondag van: 10.30 – 13.00 uur: met een speciaal oefen-halfuurtje voor kinderen van de zwemles van 10.30-11.00 uur. 

Extra recreatief zwemmen in de vakanties. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00-15.00 uur met altijd een opblaasbare attractie! Let op; tijdens deze middagen zwemmen de kinderen die nog geen diploma A hebben met zwemvleugels. Dit voor de veiligheid. Houd de openingstijden in de gaten, hier kunnen wijzigingen in zijn. 

De ouders/begeleiders worden verzocht om tijdens de zwemles het “natte gedeelte” uitsluitend te betreden met blote voeten, badslippers of overschoenen. Overschoenen zijn verkrijgbaar in de automaat bij kleedkamer 4 (€ 0,50). Tijdens de les kun je plaats nemen in de kantine. Binnenkort kun je ook meekijken op het scherm in de kantine naar de zwemlessen in het diepe bad. 

In verband met de corona hebben we de kijkles 1 x per 8 weken. Er is dan de laatste 15 minuten van de les "kijkles". 1 begeleider per kind mag dan bij het bad komen kijken naar de vorderingen van je kind. Ook kunnen dan vragen gesteld worden aan de betreffende zwemonderwijzer. Heb je tussentijds vragen, dan kun je natuurlijk ook bij ons terecht en kun je een terugbel briefje in vullen bij de receptie. 

Regelmatig zwemt je kind met kleding aan. Dit is een vast onderdeel in ons zwemplan. Dit om alvast te wennen aan het zwemmen met kleding aan. Dit wordt door middel van een briefje doorgegeven. 

Heb je vragen buiten de kijklessen om? Bij de receptie kun je een terugbel briefje invullen. Of mail naar ankesomsen@timpke.nl 

Spetterles; zwemles voor kinderen van 4 jaar voortraject voor de echte zwemlessen

De spetterles is speciaal geschikt voor kinderen van 4 tot 4,5 jaar oud. Als ze 4 jaar worden moeten ze naar school en kunnen ze niet meer komen bij de ouder en kind lessen, maar ze zijn nog te jong om aan de gewone zwemlessen mee te doen. De spetterles  wordt op vrijdagmiddag van  13.30-14.00 uur gegeven. 
De les wordt 1x per week gegeven en duurt 30 min, deze les volgen de kinderen bij een van onze onderwijzers en dus zonder hun ouders.

In dit halve jaar gaan we de kinderen opleiden voor certificaat Kikker
We kijken wat het zwem niveau is van de kinderen en kunnen dan instromen in de gewone zwemles op zijn of haar zwemniveau.
Heeft uw zoon of dochter geen ouder en kind zwemmen gedaan of geen guppy diploma`s maar toch erg vrij; dan mogen ze komen voorzwemmen om te kijken of ze het niveau van de spetterles aan kunnen.  

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.

Geschreven door Decorsign op zaterdag september 30, 2017

Permalink -

« Contact - Schoolzwemmen »